Hva er VDC?

VDC (Virtual Design and Construction) brukes i bygg og anlegg som en kombinasjon av teknikker og verktøy, inkludert ICE-møter, BIM (Building Information Modeling) og PPM. Hovedmålet med VDC-metodikken er å forbedre prosjektkvaliteten ved å identifisere kundens mål støttet av prosjektmål. For å måle effektiviteten til sistnevnte, brukes beregninger som produksjonsmålinger og kontrollerbare faktorer og representerer en vesentlig del av VDC-metodikken.

Hva går VDC-metodikken ut på?

VDC ble skapt og konseptualisert i 2001, i de tidlige dagene av BIM, av CIFE – Center for Integrated Facility Engineering ved Stanford University of California, opprinnelig, professor Martin Fischer, direktøren for CIFE, er forløperen til denne metodikken. VDC har blitt brukt i en rekke land rundt om i verden i over 20 år. Med hvert nytt prosjekt har prosessen blitt testet og forbedret over tid. VDC-modeller er definert som «Bruk av integrerte multidisiplinære ytelsesmodeller for design-konstruksjonsprosjekter for å støtte eksplisitte og offentlige forretningsmål.» av professorene Kunz og Fischer. VDC-initiativer forbedrer prosjekt- eller bedriftsytelsen gjennom å forbedre klarhet i beslutningstaking, samt forbedrede strategier og eksplisitte forpliktelser for team.

Kundemål og prosjektmål

Mange eiere har som mål å øke effektiviteten og bærekraften samtidig som de reduserer livssyklusdriftskostnadene, inkludert bygningsvedlikehold, bygningsdrift og bedriftsdrift, så vel som de opprinnelige byggekostnadene. Tradisjonell praksis, derimot, konsentrerer seg om å planlegge en struktur primært for lavest byggekostnad og raskest levering. Prosjektets og kundens mål er ikke synkroniserte.

Målet med VDC-metoden er å hjelpe virksomheter med å løse problemer og forbedre kvaliteten på prosjektprosessene. Ved å identifisere de avgjørende aspektene ved prosjektet, kan kundens mål tydelig spesifiseres. De må støttes av prosjektmål. Den viktigste suksessfaktoren er da at interessentene samarbeider om det samme prosjektet mot de samme målene. Hvis du ønsker å oppnå bærekraft og lavere levetidskostnader, kan du ikke overlate det til tilfeldighetene.

VDC – 3 komponenter

VDC er ikke et nytt verktøy eller teknikk, men snarere en kombinasjon av kjente, effektive teknikker og moderne verktøy integrert i et system. BIM er en kritisk komponent i VDC, sammen med planlegging og en møtemetode kjent som ICE. Det er imidlertid like mye vekt på arbeidsprosesser som på verktøy; det handler om teknologi og menneskelig samarbeid, og det blir ofte referert til som PPM.

ICE møter

ICE (Integrated Concurrent Engineering) er å «utvikle, vise og forklare produktet, organisasjonen, prosessen, POP- og 4D-modellene» (Kunz). Det betyr at ICE-møter er tverrfaglige. De inkorporerer moderne visualiseringsteknologi og gir mulighet for samtidig designarbeid. I stedet for å sende e-poster frem og tilbake mellom disipliner, muliggjør dette innføring og godkjenning av modifikasjoner på en langt mer hensiktsmessig måte. Under et ICE-møte er det viktig at de rette interessentene er involvert i møtene. På denne måten vil aktørene kunne ta de riktige beslutningene, på en effektiv måte, med mål om at de skal vare.

BIM

VDC og BIM (Building Information Modeling) brukes ofte om hverandre. BIM viser til produktenes form og omfang. Det er en viktig del av VDC-metodikken. Det viktigste er at BIM hjelper med beslutningsprosesser. Designproblematikk kan enkelt kommuniseres til prosjektteamet eller kunden, gjennom for eksempel BCF-formatet og bruk av et BIM-samarbeidsverktøy. Videre, på grunn av egenskapsinformasjonen, brukes den til planlegging.

PPM

PPM (Product Production Management) «søker å optimalisere kostnader, tid og omfang for prosessdesign, kapasitet, inventar og variabilitet.» (www.projectproduction.org). PPM er operasjonsvitenskap brukt på prosjekter via linsen til et midlertidig produksjonssystem. Strukturen og tilsyn med prosjektarbeidsoperasjoner er nøkkelen til PPM. PPM bestemmer metodikken for å produsere og bruke BIM, samt ICE-sesjonene

Metrics

Et team kan få kontroll over et prosjekts mål og hvordan de kan nå dem gjennom målinger, noe som gjør Metrics til en viktig del av VDC. Målinger bør gjøres på daglig eller ukentlig basis for å sikre nøyaktig resultatevaluering. Gjennom hele prosjektet bør de individuelle målene for hvert av de tre elementene kontrolleres. Det gjør det mulig å foreta korrigeringer, noe som resulterer i en bedre prosess.

Produksjonsmålinger

Produksjonsmålinger er noe du måler med jevne mellomrom for å se hvor godt handlingene dine, for eksempel PPU, fungerer (prosent plan utført). Ved å utføre disse produksjonsmålingene kan du finne ut om prosjektet er på vei i riktig retning. Slike mål kan settes av den som er ansvarlig for å implementere VDC i et selskap. Det er også mulig å sjekke antall kollisjoner som er løst mellom grener i en enkelt ICE-sesjon, samt antall modellkontroller utført i løpet av en måned.

Kontrollerbare faktorer

Kontrollerbare faktorer er handlinger du velger å ta (eller ikke). I motsetning til produksjonsmålinger kan vi planlegge dem og bestemme om vi skal implementere dem eller ikke. Kontrollerbare faktorer bør knyttes til hvert elements produksjonsmålinger (ICE, BIM, PPM). De viktigste kontrollerbare faktorene er handlingene et team kan ta. Mer spesifikt, hvordan den organiserer, styrer prosesser og produksjon, og representerer design- og konstruksjonsinformasjon, og bruker teknologi. Et eksempel kan være at du bestemmer deg for å ha tre ICE-økter hver måned i prosjektet, og så kan du måle om du oppnådde det målet eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Personvernerklæring - åpnes i en ny fane